Leerlijn Mediawijsheid

Een korte terugblik in de geschiedenis leert ons dat we van een agrarische naar een industriële economie zijn gegaan en vervolgens van een industriële naar een kennis- en netwerksamenleving. Om optimaal mee te kunnen doen in die samenleving vol media, is mediawijsheid onmisbaar.

In een wereld waarin technologie centraal staat is het bijna vanzelfsprekend dat het onderwijs aansluit bij de ervaringswereld van leerlingen. Leerkrachten creëren leeromgevingen waarin leerlingen die beleving vinden en media een onderdeel zijn.

Leerlijn Mediawijsheid

De leerling moet daarbij doorkrijgen hoe media zijn of haar dagelijks leven beïnvloedt en hoe hij of zij er het beste uit kan halen, zowel voor zichzelf als voor anderen. Door het aanreiken van kennis over en het trainen van vaardigheden kan de leerling actief en bewust deelnemen aan deze mediasamenleving.

Mediawijzer.net heeft het Mediawijsheid Competentiemodel ontwikkeld, op basis van 10 competenties. Het dynamische model geeft de verzameling competenties weer die je nodig hebt om actief en bewust deel te kunnen nemen aan de mediasamenleving.

De leerlijn Mediawijsheid van de Cultuurtrein reikt u als leerkracht kennis en vaardigheden aan van de competentiegroepen Begrip (B1), Gebruik (G1) en Communicatie (C1). Voor deze focus is gekeken naar de competenties waarvan leraren zichzelf het beste in staat achten te onderwijzen.
Uw werkomgeving wordt steeds mediarijker en er is geen enkel gebied waarin iemand volledig mediawijs is. De voorbereidingstijd van een les en ook de mogelijkheden van het gebruik van middelen verschilt. Vul daarom de les aan met uw input, deel deze met uw collega’s en zoek naar creatieve oplossingen en mogelijkheden voor het gebruik.

 

Groep 1 pdfM1.1 Wat is een computer?  
Groep 2 pdfM2.1 Uit de oude doos  
Groep 3 pdfM3.1 Door de ogen van opa en oma Alle bestanden in één document:
Groep 4 pdfM4.1 www les pdfLeerlijn Mediawijsheid
Groep 5 pdfM5.1 Karaoke je mee  
Groep 6 pdfM6.1 De nieuwsfabriek  
Groep 7  pdfM7.1 Songwriterschool  
Groep 8 pdfM8.1 Tweet snap FB of insta met de klas   

DSCN1898De leerlijnen op deze website mogen met bronvermelding vrij gebruikt worden.

Wilt u de map met leerlijnen bestellen, dan kunt u contact opnemen met Tanja Verspeek
t.verspeek@bibliotheekoostland.nl

De prijs van de map is € 40,00 excl. BTW