Daar zit muziek in

Dit project voor groep 5/6 bestaat uit 3 lessen en een workshop, georganiseerd door muziekvereniging Helicon. We maken gebruik van lesmateriaal dat speciaal voor deze leeftijd is ontwikkeld door KUNSTFACTOR.

De drie lessen:
De 3 lessen worden in de eigen klas verzorgd door een vakdocent van Helicon. De lessen duren een uur en het materiaal wordt door de docent meegebracht. Tijdens de eerste 3 lessen komen de dirigent en de verschillende groepen instrumenten aan bod (houtblazers, koperblazers en slagwerk).Voor de derde les worden de muzikanten van Helicon ingeschakeld: het orkest komt dan in de school op bezoek zodat de kinderen de instrumenten ook in het echt kunnen zien en horen. Liedjes die in de eerste twee lessen zijn ingestudeerd, kunnen dan met het orkest worden meegezongen en als het even meezit, mogen de kinderen proberen wie de langste noot kan blazen op de tuba!

Workshopochtend:
Voor deze workshopochtend, die het project afsluit, moeten de kinderen zich van te voren opgeven via het aanmeldingsformulier dat tijdens de laatste les wordt uitgedeeld. De workshopochtend vindt plaats in De Ark in Berkel, de repetitielocatie van Helicon. In de ochtend mogen de kinderen twee instrumenten kiezen waarop ze hun eerste lessen van 20 minuten krijgen van een lid van de vereniging. Na de tweede les mogen de kinderen aangeven op welke van die twee instrumenten ze het liefst meer willen leren spelen.

Als dat is gelukt, komt iedereen bij elkaar en ontmoeten ze de “baas” van het orkest, de dirigent. De dirigent geef iedereen een plek, zodat de kinderen samen met de muzikanten van Helicon een “echt” orkest vormen. Dan volgt er een heuse orkestrepetitie waarin de kinderen de liedjes die ze net hebben geleerd, in het orkest kunnen meespelen.

Alle kinderen mogen hun papa’s, mama’s, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes, uitnodigen voor hun eerste concert.

Het valt niet mee om al zo snel geluid uit een instrument te krijgen, maar na een paar aanwijzingen lukt het toch bijna iedereen. Om echt goed te leren spelen, zijn er heel wat meer lessen nodig en ook veel doorzettingsvermogen.

Informatie

 • Primair onderwijs: Groep 5, Groep 6
 • Lesvormen: Receptief, Actief
 • Disciplines: Muziek
 • Regio's: Lansingerland
 • Culturele instellingen: Muziekvereniging Helicon
 • Duur: 180 minuten
 • Kosten: € 125
Helicon

Muziekvereniging Helicon

www.helicontact.nl | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contactgegevens

 • Adres
  Esdoornlaan 64
 • Plaats
  Berkel en Rodenrijs