Mark MierasOp donderdag 2 juni en vrijdag 3 juni van 15.00-18.00 uur vindt in respectievelijk CulturA & Zo (Nootdorp) en De Cultuurfabriek (Bergschenhoek) de feestelijke presentatie plaats van de nieuwe Erfgoedleerlijn.

Naast de presentatie zal wetenschapsjournalist en warm pleitbezorger van cultuuronderwijs Mark Mieras een interessante lezing geven over het onderwerp “Wat schieten we op met erfgoededucatie?” De wereld in jezelf scheppen en jezelf scheppen in de wereld, dat zijn de twee richtingen waarin kinderhersenen zich ontwikkelen. Beide belangrijk en erfgoededucatie brengt ze samen. Je leert hoe je de wereld om je heen nieuwsgierig onderzoekt en je leert hoe je zelf in die wereld een plaats hebt. Erfgoed vertelt immers wat onze wortels zijn. Neem samen met Mieras een duik in de neurobiologie van leren en groot worden.

Vernieuwde leerlijnen

In 2014 ging de Cultuurtrein van start met vijf leerlijnen: Beeldende Vorming, Dans, Literatuur, Theater en Muziek. Kant-en-klare lessen die bedoeld zijn als voorbeeld en inspiratiebron voor leerkrachten om in de klas te gebruiken. Later kwam er een zesde leerlijn bij (Mediawijsheid) en sinds vorig jaar zijn we druk bezig een zevende leerlijn op te zetten: Erfgoed. In deze leerlijn komen leerlingen van groep 1 - 8 stap voor stap in aanraking met erfgoed en manieren om je daartoe te verhouden. Voorwerpen, plekken, herinneringen en de waarde die we daar aan toekennen (of niet). In alle groepen is er veel aandacht voor wat erfgoed met je doet, wat jij met erfgoed doet en hoe dat voor anderen is.

Naast de nieuwe leerlijn waren de bestaande leerlijnen na acht jaar toe aan een nieuw jasje, dus iedere school vertrekt met een gloednieuw vormgegeven en herziene map.