lancering leerlijnOp 2 en 3 juni 2022 werd in respectievelijk CulturA & Zo (Nootdorp) en de Cultuurfabriek (Bergschenhoek) de nieuwe Erfgoedleerlijn van de Cultuurtrein gepresenteerd.

Charmaine Hulsbosch van de Cultuurtrein gaf een uitgebreide toelichting op wat de nieuwe leerlijn precies inhoudt en hoe die in alle groepen van het Primair Onderwijs kan worden ingezet om kinderen op hun eigen ontwikkelingsniveau te laten ervaren wat erfgoed is en hoe je ermee om kunt gaan.

Verder gaf wetenschapsjournalist Mark Mieras een prikkelende lezing over het onderwerp “Wat schieten we op met erfgoededucatie?” De wereld in jezelf scheppen en jezelf scheppen in de wereld, dat zijn de twee richtingen waarin kinderhersenen zich ontwikkelen. Je leert van jongs af aan hoe je de wereld om je heen onderzoekt en hoe je zelf in die wereld een plaats hebt. Erfgoed vertelt daarbij wat onze wortels zijn. Samen met Mieras nam het publiek een duik in de neurobiologie van leren en groot worden.

Uiteindelijk namen in beide gemeenten de wethouders van Cultuur (Frank van Kuppeveld in Nootdorp en Titia Cnossen in Bergschenhoek) de nieuwe Leerlijnmappen van de Cultuurtrein in ontvangst, waaraan niet alleen de Erfgoedleerlijn is toegevoegd maar waarin ook de al bestaande leerlijnen een opfrisbeurt hebben gekregen. Ook de aanwezige leerkrachten van basisscholen in Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp mochten de nieuwe map meenemen naar school.

Link naar de Leerlijn Erfgoed