Inspiratiemiddag 2018
Cultuurtrein brengt nieuwe inspiratie
Elk jaar komen leerkrachten, schooldirecties en culturele instellingen bij elkaar om met elkaar te werken aan Cultuureducatie met Kwaliteit. Deze keer was dat in de Prins Willem Alexanderschool in Berkel en Rodenrijs. De middag werd geleid door beeldend kunstenaar Pieter Mols die aandacht vroeg voor de borging van cultuureducatie in het basisonderwijs. Dagvoorzitter Pieter Mols stelde aan het begin van de middag de vraag wat cultuureducatie de scholen en daarmee dus de leerlingen kan brengen.
De jaarlijkse inspiratiemiddag is bedoeld om te laten zien hoeveel plezier de cultuurlessen kunnen brengen en hoe makkelijk de vooraf bepaalde leerdoelen in te passen zijn in de methodiek. De middag is opgebouwd rondom workshops die een greep uit de leerlijnen tonen. Met als doel om opnieuw geïnspireerd te raken en cultuureducatie te verankeren in elke basisschool die deelneemt aan De Cultuurtrein in Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp.
Workshops
Tijdens de inspiratiemiddag waren de leerkrachten in de gelegenheid meerdere workshops te volgen. Joella Ramos liet de leerkrachten dansen, Jacquelien Vroemen vertelde over Erfgoededucatie in de 21e eeuw, Charmaine Hulsbosch toonde de mogelijkheden van theaterlessen in de klas, Verolique Jacobse leerde anders kijken en denken via de methode Visual Thinking Strategies en Marjolein Wiegmann maakte muziek met de deelnemers.
Samenvatting
Bij de theaterworkshop benadrukte Charmaine Hulsbosch dat het met behulp van de leerlijn heel eenvoudig is om zelf een theaterstuk te maken. En hoe je dat dan aanpakt, misschien zelfs gekoppeld aan een maatschappelijk thema. In de theaterlessen gaat het niet om het groot applaus na afloop, maar om de samenwerking,creativiteit, het omgaan met reflectie. Bij de muziekworkshop waren de leerkrachten zeer enthousiast omdat de lessen zo praktisch zijn: “we kunnen hier direct morgen mee aan de slag”, was een veel gehoorde opmerking.
De workshop Visual Thinking Strategies is altijd erg verrassend. Het is een manier om anders tegen voorwerpen en situaties aan te kijken en leert andere vragen te stellen in de klas. Zoals: wat gebeurt hier, wat is er aan de hand, in plaats van: wat zie je. Er is geen goed en er is geen fout. De boodschap is ook om veel meer prentenboeken in te zetten, ook in de bovenbouw.
Tijdens de gesprekken over Erfgoededucatie werd duidelijk dat erfgoed veel vertelt over ons. Over alles wat wij ervaren uit het verleden, wat willen we daarvan bewaren en wat willen we doorgeven aan de toekomst. Een nieuwe weg inslaan met behulp van Erfgoededucatie, van het aanhoren van een gids naar zelf ervaren, zelf ontdekken en vooral veel zelf doen.
De inspiratiemiddag was weer een groot succes. Er is veel gedaan en beleefd en vooral afgesproken deze hernieuwde inspiratie mee terug te nemen naar de eigen organisaties en in te zetten in het reguliere lesprogramma.