Korte cursus gitaarspelen

De gitaarcursus is ontwikkeld en wordt gegeven door vakleerkrachten van Het Muziekpand Berkel in samenwerking met de Cultuurtrein.

Leerkrachten en cultuurcoördinatoren gaven regelmatig aan dat ze heel graag de kinderen op gitaar willen kunnen begeleiden bij eenvoudige liedjes en melodietjes. Nu de muziekleerlijn er is, is dit een mooie gelegenheid om een korte cursus gitaarspelen te introduceren, zodat heel wat liedjes uit de leerlijn door de leerkracht zelf kunnen worden begeleid. Informatie via Mieneke de Jonge: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In deze cursus leren de deelnemers de basis van het gitaarspelen. Denk hierbij aan het stemmen van de gitaar, het spelen van akkoorden en simpele melodietjes en het spelen van verschillende ritmes. De cursus bestaat uit tien lessen van 45 minuten, met een groepsgrootte van vier personen. Zo duren de lessen lang genoeg om elke week iets nieuws te leren. Ook is er met deze groepsgrootte ruimte voor wat differentiatie. Elke deelnemer kan op zijn/haar eigen tempo vooruit.

De lessen bevatten de volgende onderdelen:

  • Kennismaking met de gitaar; leren stemmen van de gitaar en het lezen van akkoorden.
  • Toepassen van akkoorden aan de hand van bekende liedjes. Er komen verschillende akkoorden aan bod die uiteindelijk mee worden gespeeld met de liedjes. Hierbij worden ook verschillende ritmes aangeleerd.
  • Leren spelen van bekende melodietjes. De deelnemers nemen kennis van tablatuur, leren dit te lezen en spelen. Ook hier komen er verschillende ritmes aan bod.
  • Spelen en zingen. In de laatste drie lessen is het doel om al het eerder geleerde te combineren met zang. Dit zal gebeuren aan de hand van twee liedjes; een kinderliedje en een bekend popliedje.

Afsluitend vindt er een ‘Kom in de klas’ les of co-teachingles plaats. Tijdens deze les observeert de gitaarvakdocent hoe de leerkracht in de klas met het geleerde omgaat en hoe dit tijdens de les word toegepast. Aan de hand hiervan volgen praktische tips en handvatten waar de leerkracht verder aan de slag kan gaan.

Na deze lessen heeft de leerkracht voldoende kennis van de gitaar en gitaarspelen en kan eenvoudige liedjes begeleiden en meezingen in de klas.

Bibliotheekoostland
Cultuureducatiemetkwaliteit
Fondsvoorcultuurparticipatie
Kunstgebouw