Het geheim van een goed educatief project

Voert u als cultuuraanbieder projecten uit in het onderwijs, of wilt u onderzoeken of dit iets voor u is? Wilt u beter aansluiten bij de school en de leerlingen? Wilt u uw eigen vaardigheden verbeteren en zoekt u naar inspirerend lesmateriaal? In deze cursus ontdekt u waar uw kracht ligt als het gaat om werken in het onderwijs. U leert hoe u aan kunt sluiten bij de vraag van de school, en hoe u vanuit uw eigen discipline en achtergrond een optimale bijdrage levert aan het onderwijs. Tijdens een stage wordt u gecoacht en leert u zaken als lesopbouw en klassenmanagement in de praktijk. Gedurende de cursus werkt u samen met een basisschool. U gaat daar observeren, voert een gesprek met een groepsleerkracht en geeft een les of workshop voor die klas.


Inhoud en werkwijze van de cursus

Deze cursus is bestemd voor cultuuraanbieders en zelfstandige docenten die aan de slag willen voor de klas maar daarbij vragen hebben. Uw eigen leervraag staat centraal. Het is zeer gewenst om met z’n tweeën deel te nemen aan de cursus zodat u elkaar kunt inspireren en steun hebt aan elkaar. U wordt gekoppeld aan een school voor primair onderwijs in uw omgeving, waarmee u gedurende de cursus samenwerkt. Dit betekent dat u een aantal lessen bijwoont in een groep, een gesprek heeft met de leerkracht en/of Interne Cultuurcoördinator en dat u een workshop of les uitvoert in de klas. Tijdens de cursus krijgt u theorie die u direct in uw eigen programma leert toepassen. U wordt hierin gecoacht tijdens de cursus en u leert van elkaar. U krijgt feedback van de trainer en een leerkracht, en u gaat in gesprek met de school waar u uw project uit gaat voeren.

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van 3 uur. De bijeenkomsten bestaan steeds uit een gezamenlijke start met theorie. Vervolgens werkt u zelfstandig in een werkgroepje aan uw eigen project, waarbij de docent u coacht. De bijeenkomst wordt weer gezamenlijk afgesloten. Tussen de bijeenkomsten in bezoekt u uw partnerschool en werkt u verder aan uw project.

Bijeenkomst 1: Cultuuronderwijs in de basisschool | Eigen leervraag uitwerken | Observeren.

Huiswerk: Bezoek basisschool | Interview met de betrokken leerkracht of ICC-er

Bijeenkomst 2: Ontwikkeling van kinderen| Het nieuwe leren |Het Creatief Proces | Bronnen.

Huiswerk: Ontwerpen van een creatieve opdracht. Onderzoeken van geschikte bronnen van lesmateriaal.

Bijeenkomst 3: Klassenmanagement | Werkvormen | Lesplan maken.

Huiswerk: Uitvoeren van les (-sen) in de basisschool of daarbuiten met de groep.

Bijeenkomst 4: Presenteren van het geleerde, reflectie en vervolgstappen.

Opbrengst cursus
Na afloop hebt u praktijkervaring opgedaan in het onderwijs, bent u in staat om lessen te ontwerpen die aansluiten bij de vraag van de school en heeft u zicht op vervolgstappen.

Overige informatie
Duur: 4 bijeenkomsten van 3 uur
Studielast: 24 uur
Doelgroep: cultuuraanbieders op het gebied van de kunsten en erfgoed

Start cursus: oktober 2018

Informatie en aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bibliotheekoostland
Cultuureducatiemetkwaliteit
Fondsvoorcultuurparticipatie
Kunstgebouw